مقالات, مقالات آموزشی

طراحی فرش

طراحی فرش - فرش راین

طراحی فرش حرفه‌ای است که در آن طراح فرش نقشه بافت را با توجه به نقشی که قرار است بر روی فرش تولید شده باشد می‌سازد. این طرح می‌تواند بر روی کاغذ یا ابزار دیگر باشد.

طراحی نقشه فرش ، طی مراحل خاص و تعریف شده ای انجام میشود که مستلزم مهارت و توانمندی های هنری بوده و طراح باید نسبت به همه انواع نقش ها، رنگ ها و نحوه استفاده از آنها در نقشه، نوع کاغذ و نحوه رسم آن نقشه روی کاغذ آگاهی و اطلاعات کافی داشته و همه این موارد را با نهایت ذوق و سلیقه و رعایت تناسب انجام دهد تا نتیجه کار برای ناظران چشم نواز و قابل تحسین باشد.

بهترین نرم افزار طراحی نقشه فرش

استفاده از این نرم افزارها امکانات مهم و قابل توجهی را به کاربران ارائه می دهد که از جمله این امکانات می توان به امکان طراحی انواع فرش، ایجاد طرح های نیم گره دار، امکان نقطه چین نمودن موتیف ها و اشکال در زمان ترسیم به طور خودکار، امکان تبدیل طرح یک چهارم یا یک دوم به طرح چهار چهارم به صورت خودکار، امکان نمایش اطلاعات آماری در رابطه با تمامی رنگ های طرح، مجهز به کلکسیون غنی و قابل ارتقا از گل، لچک، ترنج و حاشیه اشاره کرد.

همچنین با استفاده از این نرم افزار طراحی نقشه فرش قادر به طراحی تابلو فرش، فرش سنتی و ماشینی، بافت فرش، رنگرزی و آماده سازی خواهید بود. این نرم افزارها مجهز به برنامه های ویرایش عکس جهت خلق نقشه های زیبای فرش می باشد. بعضی از نرم افزار های طراحی نقشه فرش قادر به رفع تمامی نیازهای طراحان حرفه ای فرش ماشینی و دستباف به طور همزمان می باشد.

پی سی استیچ

این نرم افزار به شما کمک می کند تا از روی عکس ها و تصاویر دلخواهی که دارید به تهیه طرح یا الگوها به صورت خلاقانه بپردازید و یک الگو از تصویر مورد نظر خود ایجاد نموده و طرح خود را بسازید. بعضی ابزارهای این برنامه نظیر کاهش رنگ، تهیه نقشه شطرنجی و قلمها برای طراحی فرش مفید است.

کورل دراو

نرم‌افزاری کاملاً حرفه‌ای برای طراحی گرافیکی است. استفاده از این نرم‌افزار می‌توانید تصاویر برداری را طراحی کنید یا به صورت کاملا حرفه ای صفحه بندی انجام دهید. قابلیت‌های ویرایش عکس این نرم‌افزار و ابزار طراحی وبسایت آن در نوع خود بی نظیر می‌باشند.
کورل دراو که معمولاً برای طراحی و کمتر برای ویرایش تصاویر مورد استفاده قرار می‌گیرد، از هر دو مدِ بُرداری و پیکسلی پشتیبانی می‌کند.

فتوشاپ

فتوشاپ (به انگلیسی: Photoshop، به معنی کارگاه عکس) یک پردازشگر گرافیکی است که برای ایجاد، ترکیب، ویرایش، بازسازی و یا دگرگونی تصاویر «عکس‌ها» بکار می‌رود.
امکانات بسیاری برای طراحی و بازسازی طرح فرش دارد. از جمله امکانات کاربردی برای طراحی فرش می توان به قلمهای متنوع، لایه بندی و کاهش رنگ اشاره نمود.

دانستنی ها در مورد طراحی نقشه

از جمله نقوشی که هم جنبه ظاهری زیبا و هم جنبه معنوی دلفریب دارد، نقوش موجود در فرشهای اصیل ایرانی است که از هزاران سال قبل بوسیله هنرمندان خوش ذوق ایرانی بر این صفحه آشنا نقش بسته است که خود دایره‌المعارفی از نقوش زیبای جهان است با تنوعی به وسعت افکار و اندیشه‌های آدمیانی که در طول تاریخ با فرش آشنا بوده‌اند، از فرشهای اولیه‌ای که با برگ درختان ساخته شد تا قالیهای ابریشمی خوش آب و رنگ قصه‌های هزار و یکشب.
دنیای طراحی فرش به یک منطقه و یک کشور و یک فرهنگ خلاصه نمیشود، بلکه این جهانی است از فرهنگ‌ها و سنتهای مختلف که هرکدام به طریقی در صحنه پهناور فرش به منصهٔ ظهور می‌رسند.
نقوش و طرحهای قالی نه تنها زینت‌بخش خانه‌ها و تالارهاست بلکه روایت‌کنندهٔ داستانها و افسانه‌های ملی و دربردارندهٔ هنر، فرهنگ، سنت و آداب و رسوم یک منطقه است.
بطور کلی میتوان گفت که نقش و نگارهای فرش زبان گویای یک فرش می‌باشند و بدون آنها فرش مرده است.

فرش دستباف - بافت کاشان

طرحهایی که در فرش دستبافت کاشان به کار می رود از طرحهایی که در فرشهای اصفهان استفاده می شود اقتباس شده است.
منتها تفاوتی که در این دو فرش وجود دارد این است که طرح فرشهای دستبافت کاشان ، هم از نظر ظرافت طرحها به پای فرشهای اصفهان نمی رسد ، هم اینکه رنگهای کمتری در آن استفاده می شود.
در فرشهای کاشان ، بافتها بسیار ریز و ظریف است این خصوصیت موجب می شود که نقش های به کار رفته در این فرش حالت برجسته داشته و دارای نمود ظاهری بیشتری باشند.

فرش ابریشم - بافت قم

طرح‌های قالی‌های قم مانند رنگ‌های مورد استفاده‌شان از تنوع و گستردگی خاصی برخوردار هستند. نقشه‌های قالی‌های قدیمی قم از طرح‌هایی مشهور به لچک و ترنج شاه عباسی – محرمات- محرابی و شکارگاه تشکیل می‌شدند.

این طرح‌ها که با اقتباس از نقشه‌ فرش‌های کاشان و اصفهان تهیه شده بود به سرعت با خلاقیت طراحان قم متحول و سبک جدیدی در صنعت قالیبافی ایران پدیدار شد.

این سبک با ویژگی‌هایی مانند طراحی استادانه و هماهنگی نقوش و رنگ‌آمیزی بدیع و کم‌نظیر به «سبک فرش قم» مشهور شد.

فرش دستباف نفیس - بافت عشایر

نقش فرش های عشایر ذهنی و بدون مقدمه و معمولاً با خطوط شکسته هندسی که بافت آن ساده است انجام می شود و نیاز به نقشه قبلی ندارد و از خواص این گونه فرشها عدم تبعیت از قواعد خاصی در طراحی و نقش پردازی و نیز رنگ آمیزی و ابعاد است.

تنوع نیز از خصوصیات طرحها و نقش ها و نقشمایه های فرش عشایری می باشد زیرا هر بافنده خود با توجه به اشیاء، خطوط، عوامل طبیعت موجود در اطراف و خواسته ها و اعتقادات و باورهای خویش طرحی نو در این اثر هنری می افکند و بر زیبایی این دستباف به ارث رسیده از نیاکان خود می افزاید.

فرش کرک و ابریشم - بافت قم

بافندگان استان قم بیشتر علاقمند هستند که بهترین طرح های مورد استفاده در سایر استان های کشور را با تغییراتی اندک به کار ببرند. از مهمترین طرح هایی که در فرش ابریشم قم به کار رفته می شود می توانیم به این موارد اشاره داشته باشیم :

بته ای ، هندسی جوشقانی ، لچک ترنج ، بندی خشتی یا موزاییک بختیاری ، درختی ، شکارگاه ، عباسی، شاه عباسی افشان ، بندی کتیبه ای ، محرابی ، محرمات ، گل فرنگ ، ترنجی کف ساده ، ضل السلطانی، خشتی و محتشم.
طرح ها و نقشه هایی که بصورت بوته میری مکرر هستند در مقایسه با طرح های گلدان از رواج بیشتری برخوردار هستند.

طراحی نقشه به صورت اختصاصی

در خصوص استفاده از کامپیوتر در فرایند طراحی نقشه فرش اساس و محتوی طرح اولیه توسط طراح بر روی کاغذ و به همان شیوه سنتی خلق شده است.

پس از انتقال آن با روش‌های مختلف به فایل کامپیوتری به جای هرکدام از وسایل سنتی همچون رنگ، قلم‌مو، و کاغذ شطرنجی، از ابزارهایی چون موس یا قلم نوری و نرم‌افزارهای موجود در کامپیوتر می‌توان بهره جست و طرح سیاه قلم و مدادی را رنگ‌آمیزی، نقطه‌چین و کامل نمود.

در اینجاست که هارمونی‌های مختلف رنگی را بر روی طرح کامل شده یا در واقع تصویر کلی و نمایشی فرش بافته شده در صفحه مانیتور می‌توان به راحتی تجربه و مشاهده نمود.
 بیش از هرچیز جنبه هنری، معنوی و در واقع ذات فرهنگی فرش مربوط به مراحل طراحی اولیه ، انتخاب و همنشینی رنگ‌ها در کنار یکدیگر است.
که به ناچار جهت تسهیل در امر خواندن نقشه توسط بافنده، به شیوه‌های رنگ و نقطه‌گذاری کامل، کدگذاری، شیوه پوستربافی و… درآمده و نهایتاً روح هنری و معنوی فرش در قالب فنون بافت جلوه گر خواهد شد.
مطلب فوق نه به آن معناست که زحمات و تخصص اساتید و هنرمندان بافنده و رنگ و نقطه‌کار فرش را نادیده بگیریم بلکه منظور ارائه استدلالی بر رد نظرات برخی مبنی بر از بین‌بردن روح هنر توسط کامپیوتر در فرش می‌باشد.
چرا که صرفاً در مرحله رنگ و نقطه و دیگر مراحلی که فقط لازمه‌ای است برای رسیدن به جلوه و رخ اصلی فرش این ابزار نوین کاربرد خواهد داشت.

نوشته های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *