مقالات آموزشی

آموزش چله کشی فارسی پیشرفته

آموزش چله کشی فارسی پیشرفته

در این مقاله به آموزش چله کشی فارسی پیشرفته می‌پردازیم که به صورت تصویری برای شما آماده کرده‌­ایم. در پایان این آموزش شما می‌­توانید به راحتی چله کشی فارسی را انجام دهید. برای شروع آموزش چله کشی فارسی ابتدا نکاتی که باید قبل از شروع آن بررسی کنید را ذکر می­‌کنیم.

نکات مهم در آموزش چله کشی فارسی پیشرفته

  1. چله کشی فارسی باید متقارن باشد چله در وسط آن قرار بگیرد. در غیر اینصورت سنگینی چله در یک سمت قرار گرفته و مشکل ایجاد می‌شود.
  2. از کیفیت نخ چله اطمینان حاصل کنید.
  3. فاصله بین نخ های چله یکسان باشد.
  4. دار قالی باید حتما سالم باشد. و حتما قبل از چله کشی این مورد را چک کنید. از مهمترین ایرادات موازی نبودن سردار و زیردار است.
  5. در بخش آموزش چله کشی فارسی پیچ های سردار قالی را تنظیم کنید. از این پیچ ها برای سفت و شل کردن چله همچنین پایین کشیدن چله استفاده می‌­شود.
  6. چله کشی نخ ها باید به صورت یکنواخت باشد یعنی کشش نخ‌ها در همه جای دار باید یکسان باشد. به همین دلیل این عمل را بدون وقفه انجام دهید.
  7. تعداد تارهای به کار رفته بستگی به عرض فرش دارد.
  8. دقت کنید که دار از استحکام کافی برخوردار باشد.
  9. نخ چله کشی فارسی باید متناسب با فرشی که می­‌خواهید ببافید (ظرافت و درشتی) انتخاب کنید.
  10. برای بافت فرش بهتر است کشش چله کشی زیاد باشد و برای گلیم برعکس آن یعنی کمتر باشد.
  11. برای آموزش چله کشی فارسی حتما باید کلاف چله را به صورت کروی در بیاورید.

آموزش چله کشی فارسی پیشرفته

برای شروع میله ای را به طول یک متر و ضخامت پنج الی هشت سانتیمتر به صورت مستقیم  داخل دیوار قرار دهیم یا می­توانیم بطور عمود بر روی زمین قرار دهیم. سپس یک میله­ ی دیگر را به فاصله ای که برای طول قالی در نظر گرفته ­ایم و همچنین هشتاد سانتیمتر اضافی برای ریشه­ های قالی به موازات میله ­ی اولی قرار می­‌دهیم، نخ مناسبی را با توجه به نکاتی که گفتیم را تهیه می­‌کنیم. معمولاً از نخ پنبه نمره 20 دوازده یا چهارده لا برای چله کشی استفاده می­‌کنند.

همان طور که در بالا نیز گفتیم ابتدا نخ را به صورت توپک هایی در می­‌آوریم و آن را داخل دو تشتک جداگانه می گذاریم، سپس یک نخ را با دست راست و نخ دیگر را با دست چپ می‌­گیریم و خود ما در وسط نخ ­ها قرار گرفته، سپس نخ اول را می­‌اندازیم، پس این مرحله نخ دست راست را از زیر و نخ دست چپ را از رو می‌گذاریم، زمانی که مجددا به ابتدای کار برگشتیم اول نخ دست راست را به فرم هشت انگلیسی نگه داشته و بعد نخ دست چپ را از زیر میله و از روی دست راست عبور می­‌دهیم.

هر دو نخ را از زیر میله دیگر عبور داده و تا انتهای کار این روند را ادامه می‌­دهیم، نکته حائز اهمیتی که در این مرحله وجود دارد مسئله کشش نخ های چله است که در نکاتی که باید قبل از چله کشی توجه کنید توضیح دادیم. که باید چله یکدست و یکنواخت تنیده شود، یعنی نباید قسمتی شل و قسمت دیگر سفت باشد. و این مشکل با انجام روند کار بدون وقفه قابل حل است.

مرحله نهایی

وقتی که چله به اصطلاح دوانیده شد عمل “زهه کردن” باید انجام گیرد. و عمل زهه کردن توسط همکار چله دوان انجام می‌گیرد. برای زهه کردن از همان نخ چله کشی استفاده می‌­کنیم. اول آن را به طول سه تا چهار متر چند لا کرده و سپس با یک دستمال مرطوب روی آن را تمیز می‌کنیم تا گرد و غبار آن گرفته شود. این عمل به دلیل یکسان شدن تاب چله انجام می­‌پذیرد.

عمل زهه کردن

ابتدا جفت نخ‌های مشابه هم را گرفته و نخ زهه را از پشت این دو نخ عبور می­‌دهیم. سپس داخل این دو نخ برده در این هنگام از زیر، نخ زهه را به اندازه ­ای می­‌کشیم که جفت نخ‌­ها کنار یکدیگر قرار بگیرد. پس از انجام عمل زهه کردن مراحل زیر را با توجه به تصاویر انجام می­‌دهیم: توجه داشته باشید که عمل زهه کردن نخ­ ها به صورت تک نخی می‌باشد.

1. قراردادن نخ‌ها به روی سرگزها

وقتی که چله کشی فارسی به پایان رسید، ابتدا دست راست خود را از وسط نخ­‌ها عبور داده تا دم سر اول قرار بگیرد. سپس وسط آن را توسط یک نخ چهارلا که قبل از این مرحله آماده شده می­‌بندیم تا دم سر اول باقی بماند. بعد از آن سرگزها را آماده کرده یکی از آنها را از بخش اول چله و آن یکی را از قسمت انتهایی کار عبور داده و نخ­‌ها را در سرگزها قرار می­‌دهیم.

2. مربندی سرگزها

وقتی که نخ­‌ها را در سرگزها قرار دادیم، آن را روی زمین می­‌گذاریم. سپس سرگز را اندازه گیری می­‌کنیم و وسط آن را تعیین می­‌کنیم، نصف نخ­‎ها را در یک طرف سرگز و بقیه دیگر را به طرف دیگر می­‎گذاریم. وقتی که سایز قالی را مشخص کردیم، اندازه اضافه‌ای را در دو طرف سرگزها قرار می‌­دهیم. و عملیات مربندی را شروع می­‌کنیم. (در نظر داشته باشید که هر مر در قالی بیست و پنج سانتیمتر است)
برای آنکه کناره­‌های قالی سفت و محکم باشند و خود را جمع نکند در سر اول چهار سانتیمتر که به هر مر یک سانتیمتر اضافه کرده و به سر دوم (سر آخر) هشت سانتیمتر اضافه می‌کنیم. که به هر مر دو سانتیمتر اضافه می‌­شود و زمانی که اندازه ­ها تعیین شد و عملیات مربندی انجام می­‌گیرد.

برای نمونه اگر ما یک قالی 1.5*1 داشته باشیم، به این صورت محاسبه می‌­شود: تعداد مر 4=1*4 و تعداد بتونها 340=85*4 و تعداد نخ تار 1360=4*340

3.عملیات تکمیلی چله

بعد از آنکه مرحله مربندی به پایان رسید سرگز‌ها را برمی­‌داریم. دو نفر در دو طرف سرگزها ایستاده و یک نفر هم باید با چوب به نخ‌های چله ضربه بزند. به این دلیل که اگر گرد و غباری روی نخ­ ها نشسته باشد بدین وسیله از بین برود و تاب آن نیز باز شود.
سپس آرام آن­‌ را از یک طرف به طرف دیگر می‌کشیم و وقتی که عملیات چوب زدن به پایان رسید، چوب گله را در قسمت انتهایی قالی قرار می­‌دهیم. و آن را به دور چوب به طرف سر اول می‌پیچیم و آن را جمع می­‌کنیم که به این عمل مرحله تکمیلی چلشی کشی می­‌گویند.

4. چگونگی انتقال به روی دستگاه

در ابتدای کار سر اول قالی را روی دستگاه می­‌اندازیم. سپس آن را به طرف خود به پایین می‌کشیم و تا انتها می‌پیچانیم. بعد از آنکه سر آخر در بالای دار قرار گرفت، مجددا آن را به سمت بالا می‌­پیچانیم. که تا پایین دستگاه که سر اول کار است محکم شود.
هر دفعه یک دور آن را به طرف بالا می‌­پیچانیم، شط ­‌ها را با دست می‌­کشیم و چوب می‌­زنیم این برای آنی است که به صورت یکسان محکم شود. و تاب آن باز شود، قبل از آن‌که نخ­‌ها محکم شود، باید سیم یا طناب به دور نخ پیچانده شود. به این ترتیب که در هر بیست سانتیمتر باید یک بار سیم یا طناب را از وسط نخ­‌ها به صورت مورب از وسط نخ‌ها بگذارنیم و در دو طرف دار آن را محکم ببندیم.

5. کجوبندی(گله)

بعد از انتقال چله به روی دار، سپس آماده برای کجو بندی(گله) هستیم. در ابتدا برای کجو بندی نخی را که در وسط کار برای بردن دم به سر اول بسته بودیم از قسمت جلوی دار به پیش خود کشیده چوب شفت (هاف) از وسط آن عبور می­‌دهیم.
سپس آن را به طرف پایین منتقل می­‌کنیم، از همان قسمت دوباره یک میله را به سمت بالا می‌­کشیم، تا بین دو میله برای شروع عملیات کجو بندی آماده شود. چوب گله را در وسط دو میله قرار می‌­دهیم، دو سمت آن را به دو سمت دار از سمت راست به باهه راست و از سمت چپ به باهه چپ موصل می­‌کنیم.

دو میخ را در دو طرف چوب می‌­کوبیم، اولین زهه را که قبلاً چهار لا کرده بودیم به دو طرف چوب گره می‌­زنیم. در ابتدای کار از جایی که نخ‌های چله شروع شده است نخی که برای کجو بندی آماده کرده‌­ایم به نخ زهه گره می­‌زنیم و نخ را از زیر نخ زهه بیرون می­‌آوریم به مچ دست خود می‌اندازیم و نخ را از زیر شفت پایین آورده و از روی آن بالا می‌کشیم و همیشه نخ رو را که در جلوی ما است گله می­‌کنیم.
همین روند را ادامه می­‌دهیم تا کجو بندی به پایان برسد. بعد از تمام شدن مرحله کجو بندی شفت پایین را بیرون می­‌آوریم. اکنون کار برای ساده بافی آماده است.

امیدواریم این آموزش چله کشی فارسی پیشرفته برای شما مفید بوده باشد. برای مشاوره و پرسش می‌­توانید در اینستاگرام و تلگرام و همچنین تلفن تماس با ما در ارتباط باشید. برای درک بهتر این آموزش می‌توانید آموزش چله کشی فارسی مقدماتی را مطالعه کنید.

نوشته های مرتبط

2 نظر در “آموزش چله کشی فارسی پیشرفته

  1. ممنون از سایت مفیدتون

    1. فرش راین گفت:

      زنده باشید .
      ممنون از ثبت نظرتون
      به امید پیشرفت روزافزون سایت که برای همه مفید واقع بشه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *